In dit aspect praten wij over leefstijl en het lichamelijke deel van vitaliteit: voeding, beweging, slaap, ademhaling en ontspanning.
Vaak wordt dit ook wel samengevat als de BRAVO-onderwerpen:
Beweging, Roken, Ademhaling, Voeding en Ontspanning.
is een enorm belangrijk onderdeel van de vitaliteit van je werknemers. Het heeft te maken met bewegen, zoals conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Maar ook met de medische kant, zoals het afweersysteem en het hebben of krijgen van bepaalde ziekten.
Als de motor niet goed draait, draait alles daaromheen ook minder goed. Slaap jij dus slecht, heb je minder energie. Door te stoppen met roken, daalt je kans op kanker en hart- en vaatziekten met 35%. Eet je ongezond, is de kans op lichamelijke klachten groter. Bevorder dus daarom de fitheid van werknemers door dagelijkse beweging en gezondere voeding te stimuleren!
Wanneer jij een werknemer kunt faciliteren dat hij zeker 3 keer per dag minimaal 10 minuten kan wandelen/bewegen, dan maak je een goede start. Je zult hem natuurlijk vaak wél moeten motiveren.
Voor een werknemer geldt: Maak daarnaast elke dag een langere wandeling tijdens de lunch, of fiets een rondje voordat je begint met werken. Doe desnoods een aantal squats als je staat te wachten op het koffiezetapparaat. Zo zorg je er gedurende de hele dag voor dat je meer beweegt.
Ons advies: 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl, mits je het combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
Gezond leven begint bij ook bij een gezonde voeding. Niet alleen om op gezond gewicht blijven, maar ook voor de preventie van (chronische) ziekten. Gezonde voeding speelt dus ook een belangrijke rol bij de vitaliteit van jouw werknemers. En wist je dat de werkomgeving direct invloed heeft op de gezonde keuzes die werknemers maken? Zo kan jij als werkgever of HR-manager gezond gedrag stimuleren. Met een simpel duwtje in de rug stuur jij jouw werknemers al de gezonde kant op.
Als directie, of als leidinggevende kun jij ervoor zorgen dat het op het werk makkelijker wordt voor werknemers om gezonde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door gezonde voeding aan te bieden op de werkvloer of in een bedrijfskantine. Het is vooral belangrijk dat je werknemers in de goede richting stuurt, zonder hun vrijheden af te pakken. Verwijder de ongezonde opties dus niet, maar maak de gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker.
Dat stelt ook het Voedingscentrum. Eten dat makkelijk toegankelijk is, roept namelijk verlangen op en is daardoor moeilijk te weerstaan voor werknemers. Prima, als dat gezonde keuzes zijn! Kleine veranderingen in de plaatsing en aanbieden van eten kunnen op deze manier al zorgen voor andere keuzes van werknemers.
Daarom is de aanwezigheid van gratis groenten en fruit een must. Zet in elke ruimte een volle fruitschaal neer en leg (snack)groenten klaar, zoals komkommer en tomaten. Leg dit duidelijk in het zicht! Dat verleidt werknemers om voor de gezonde optie te gaan. Een appeltje voor de dorst of een tomaatje tussen hun boterham: Wij merken dat jouw werknemers sneller zullen gaan voor de gezonde keuze!
Stimuleer jouw werknemers daarnaast om voldoende water te drinken. Zet bijvoorbeeld kannen met water op tafel in de vergaderruimtes en plaats watertappunten door het hele gebouw. Ook leuk: laat herbruikbare waterflessen bedrukken met het bedrijfslogo!
Wij hebben gemerkt dat de makkelijkste manier om werknemers tijdens hun werkdag gezond te laten eten, een gezamenlijke lunch is. Niet alleen bepaal jij als werkgever wat voor gezonds er op tafel komt, het is ook nog eens heel goed voor de werksfeer. Samen lunchen verbetert de samenwerking, bevordert de vriendschappelijke relatie tussen collega’s en is hét moment waar goede ideeën ontstaan. Meer dan een lunch dus!
Wat betreft het eten: hoe gezonder, hoe meer energie werknemers vervolgens uit hun (werk)dag halen. Een lunch mag je ‘gezond’ noemen, wanneer hij voedzaam genoeg is. We geven je hieronder enkele tips:
Bij Vitapro hebben wij het hier over je mindset, je gedrag en hoe je omgaat met emoties. Maar ook met zelfvertrouwen en een vorm van eigenwaarde.
Mentale gezondheid is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Wij komen het in ieder gesprek met bedrijven tegen. Niet alleen in ons privéleven, maar ook op de werkvloer. Veel mensen worstelen met angsten, burn-outs, depressies en andere geestelijke gezondheidsproblemen.
Daarom is dit een niet te onderschatten aspect om te verbeteren. Dit levert een enorme (zichtbare) kostenpost op.
Een eerste stap is erkennen dat het belangrijk is voor jouw organisatie én er dus een prioriteit van maken.
Iedereen weet inmiddels echt wel dat een stuk fruit gezonder is dan die koek of reep. Interessant is te zien dat men toch vaker voor het ‘ongezonde’ kiest. Hoe kan dat nu? Dat heeft dus alles te maken met overtuigingen en gedragspatronen. Misschien vind je het gedoe om fruit mee te nemen naar je werk (daarom zou je dit als werkgever ook moeten aanbieden) en het daar eerst te moeten wassen en schillen voordat je het kan eten. Dan is een reep pakken veel gemakkelijker.
Sporten is ook zo’n mooi voorbeeld. ‘Ik heb geen tijd’ horen wij vaak. Het heeft niet te maken met tijd, maar meestal juist met prioriteit.
Deze voorbeelden geven treffend weer dat het psychologische aspect van grote invloed is op de leefstijl. Oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam (Lat: Mens sana in corpore sano). Als je hier geen rekening mee houdt, gaan mensen nooit intrinsiek gemotiveerd raken om te werken aan hun eigen vitaliteit