Duurzame inzetbaarheid

Talenten, drijfveren, kenniswaarden én nut: ze zorgen voor een leven vol voldoening en plezier als je ze kwijt kan in de activiteiten die je onderneemt. 

Duurzame Inzetbaarheid is een populair containerbegrip op de werkvloer; maar wat houdt dit nu eigenlijk echt in. Stel je voor dat je ’s ochtends wakker wordt en denkt; ‘Ooh heerlijk, ik mag vandaag doen wat ik echt graag wil’…. Dán zit je goed op je plek.

Een leven lang leren en ontwikkelen

Een individu is veelal echt geïnteresseerd om zich ‘een leven lang te ontwikkelen’. Wanneer een werknemer in dienst komt wil hij al ‘voelen’ dat hij erbij hoort, dat hij zich kan ontwikkelen (en leren) én dat hij bijdraagt aan een gezamenlijk doel.

Binnen organisaties gaat het er dan vooral om dat je werk doet dat past bij je talenten en drijfveren. Je kan hierachter komen via interventies en denken aan talentprogramma’s en loopbaancoaching. Maar ook simpelweg stilstaan bij elkaars kwaliteiten in een teamoverleg of een oefening met complimentkaarten draagt hier al aan bij. Een eigen (online) leeromgeving kan hier ook al een grote rol in spelen.

Let op: Alleen als mensen zich intrinsiek gemotiveerd voelen voor het uiteindelijke doel, zullen zij zelf de regie nemen en vanuit eigen beweging werken aan vitaliteit. De eerste stap vanuit Vita-pro is daarom altijd te onderzoeken waar je nú staat als werkgever.

Met bijvoorbeeld workshops, gezondheidschecks en een vitaliteitsweek kan je het zelfbewustzijn aanwakkeren bij medewerkers. Daarmee creëer je als je het ware een voedingsbodem, waardoor ze veel ontvankelijker zijn om daadwerkelijk aan de slag te gaan met hun vitaliteit. Anders krijg je het effect dat ze op het werk wel leuk meedoen als er een workshop wordt georganiseerd, maar eenmaal thuis gaan ze bij wijze van spreken toch weer met een zak chips op de bank liggen Netflixen. Dat is zonde van je inspanningen als werkgever toch?

Wist je dat voor veel mensen ‘een leven lang leren en ontwikkelen’ écht steeds belangrijker wordt. Hoe ziet jouw ‘onboarding programma’ eruit, of hoe ga je om met kennis die jouw medewerkers al 10+ jaren hebben opgebouwd. Waar kunnen nieuwe medewerkers / collega’s of stagaires dit terughalen?